Последвайте Гласове в Аввтор: Хариет Александър, Икономист от Колумбийския университет твърди,

...
Последвайте Гласове в Аввтор: Хариет Александър, Икономист от Колумбийския университет твърди,
Коментари Харесай

Водещ на Bloomberg се скара на Джефри Сакс, заради думите му, че САЩ „вероятно“ стоят зад саботажа на газопровода „Северен поток“

Последвайте ”Гласове " в 
Аввтор: Хариет Александър,

Икономист от Колумбийския университет твърди, че Съединените щати е допустимо да стоят зад саботажа на газопровода " Северен поток ", заявявайки, че голям брой публицисти са споделили, че считат това за атака, ръководена от Вашингтон, само че не са в положение да го оповестят.
Джефри Сакс, шеф на Центъра за стабилно развиване към Колумбийския университет, се появи в телевизия Bloomberg в понеделник и беше запитан за спора в Украйна.
Сеизмолозите в Дания и Швеция преди седмица споделиха, че са записали две мощни детонации в понеделник наоколо до течовете от тръбопровода " Северен поток ", като детонациите са били във водата, а не под морското дъно.

Повечето анализатори на Запад упрекнаха Русия, потвърждавайки, че се пробва да ескалира спора и да окаже напън върху Европа да анулира поддръжката си за Киев.
Сакс, консултант на висши водачи на Организация на обединените нации и другар на Боно, който беше и съветник на Елцин от 1991 до 1994 година, сподели, че подозира противоположното.

Влиятелният икономист и консултант на Организация на обединените нации Джефри Сакс в понеделник сподели, че „ би се обзаложил “, че Съединени американски щати стоят зад саботажа на „ Северен поток “.

Том Кийн, водещият на Bloomberg, изиска да прекъсне предаването, когато Сакс сподели, че счита, че Съединени американски щати са виновни за детонацията на тръбопровода.

Течът от тръбопровода се вижда на 27 септември. Кадър от от датски F-16

Джефри Сакс: Бих се обзаложил, че (експлозията) е деяние на Съединени американски щати, може би на Съединени американски щати и Полша.
Том Кийн: Това са спекулации. Джеф, би трябвало да спрем дотук. Защо смятате, че това е деяние на Съединени американски щати? Какви доказателства имате за това?
Сакс сподели, че вижда няколко аргументи.
„ Е, първо, има директни радарни доказателства, че американски военни хеликоптери, които нормално са основани в Гданск, са кръжали над този регион “, сподели Сакс.
„ Имахме и опасността от Съединени американски щати [президента Джо Байдън] по-рано тази година, че „ по един или различен метод ще спрем " Северен поток “.
„ Имахме също по този начин удивително изказване от държавния секретар [на САЩ] Антъни] Блинкен предишния петък на конференция, където той сподели, че „ това също е голяма опция. “
„ Това е чудноват метод да говорите, в случай че се тревожите за пиратството по отношение на международна инфраструктура от жизненоважно значение. “
На 7 февруари Байдън, застанал паралелно с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, съобщи на конференция в Белия дом, че Съединени американски щати ще „ прекратят “ газопровода „ Северен поток 2 “, в случай че Русия нахлуе в Украйна.
Тръбопроводът към момента не е в употреба, само че трябваше да влезе в употреба по-късно тази година.
„ Ако Русия нахлуе – това значи танкове или войски, пресичащи границата на Украйна – тогава към този момент няма да има „ Северен поток 2 “. Ние ще му сложим край “, сподели тогава Байдън.

Джо Байдън сподели през февруари, че в случай че Русия нахлуе в Украйна, светът „ ще постави край “ на " Северен поток " 2

Когато беше притиснат за детайлности по какъв начин ще съблюдава това заричане, като се има поради, че тръбопроводът не е под контрола на Съединени американски щати, Байдън не даде детайлности.
„ Обещавам ви, ще можем да го създадем “, сподели той пред кореспонденти.
Сакс се хвана за думите на Байдън.
„ Знам, че опонира на нашето пояснение, не ви е разрешено да казвате тези неща на Запад, само че е реалност, че когато приказвам с хора от целия свят, те считат, че Съединени американски щати са го създали “, продължи Сакс.
„ Дори кореспонденти от нашите вестници ми споделят „ несъмнено “ [САЩ го направиха], само че това не се демонстрира в нашите медии.
Президентът Владимир Путин сподели в петък, че Съединените щати и техните съдружници са взривили Северен поток. „ Санкциите не бяха задоволителни за англосаксонците: те минаха към бойкот “, сподели той. 
Кремъл разгласи, че обвиняванията за съветска отговорност са „ глупави “, а съветски публични лица споделиха, че Вашингтон има претекст, защото желае да продава повече полутечен природен газ (LNG) на Европа. Белият дом отхвърли обвиняването, че е виновен, а в петък Байдън сподели, че повредата на „ Северен поток “ е тенденциозен акт на бойкот.
Сакс сподели, че е " на страната на мира " и е надълбоко угрижен за спора и опцията за нуклеарна война. „ Русия счита, че тази война е в основата на нейните ползи в региона на сигурността “, сподели той. 
„ Съединени американски щати упорстват, че ще създадат всичко, с цел да поддържат успеха на Украйна над Русия. Русия гледа на това като на ответна война със Съединените щати. Каквото и да мисли човек за това, то е път към изключителна, рискова ескалация. 
Той сподели, че западните медии изкривяват обстановката, с цел да внушат, че целият свят е единен против Русия. 
„ Голяма част от света следи тези събития с смут и огромна част от света не харесва разширението на НАТО, което те поясняват като основа за протичащото се “, сподели Сакс.  „ Те желаят да видят компромис сред Съединени американски щати и Русия.
„ С гласоподаване след гласоподаване в Обединените народи, в общи линии западните страни утвърдиха наказания, заклеймяване на Русия и други дейности. Докато по-голямата част от света, сигурно по-голямата част от света, преброен по население, е настрана. Те гледат на това като на ужасяващ конфликт сред Русия и Съединени американски щати. 
„ Те не преглеждат това, както медиите, като непровокирана офанзива на Русия против Украйна. “  Сакс уточни, че проблемите са почнали през 2014 година, с анексирането на Крим, и от този момент те назряват.

Дали това е потресаващ акт на самосаботаж от страна на Владимир Путин, какъвто светът приема, че е бил? 
„ Този ​​конфликт датира от доста време, не е почнал на 24 февруари 2022 година Всъщност самата война е почнала през 2014 година, а не през 2022 година и даже това е имало прародители “, сподели той.
„ По-голямата част от света не го вижда по метода, по който го описваме. По-голямата част от света е просто ужасена сега, почтено казано.  „ Не е за поверие да чуете от едната страна, че ще употребяват нуклеарни оръжия, в случай че би трябвало, до момента в който другата страна споделя: „ Не можете да ни изплашите. “ 
Сакс сподели, че светът „ навлиза в най-нестабилната геополитическа епоха от доста десетилетия “. 
„ Навлизаме в първата хиперинфлация от повече от 40 години. И ние навлизаме в първата ескалация до нуклеарната бездна от 60 години. Преди 60 години тъкмо този месец беше кубинската ракетна рецесия. Това е най-опасният миг след кубинската ракетна рецесия. И упрекна политическите водачи, че не вършат задоволително, с цел да противодействат на напрежението. 
„ Това е изключително увеличение на напрежението и не виждаме опити то да се смекчи или да се успокои “. 
„ Всеки ден се приказва за ескалация, че ние ще победим другата страна, имаме нашите права, можем да отстояваме това, което желаеме. Говорителят Пелоси хвърча до Тайван. Имаме толкоз доста провокации посред голяма неустойчивост. 
На Сакс сигурно не му е непознато да влиза в несъгласия и постоянно подлага на критика хегемонията на Съединени американски щати. 
През юли той сподели, че COVID-19 „ доста евентуално е зародил от подкрепяна от Съединени американски щати лабораторна изследователска стратегия...
Естественото разпространяване също е допустимо, несъмнено. И двете хипотези са жизнеспособни на този стадий “. 
И той отхвърли опасенията за нарушение на правата на уйгурските мюсюлмани в китайския район Синцзян. Говорейки в Newsnight на BBC предходната година, той сподели: „ Не съм сигурен за какво БиБи Си стартира с изброяване единствено на нарушаванията на човешките права в Китай – какво да кажем за нарушаванията на човешките права в Америка? “
 
Източник: 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР